Fuksiopas

Hei fuksi!

Tervetuloa opiskelemaan uskontotiedettä Helsingin yliopistoon, olet tehnyt mahtavan valinnan! Opintojen alun informaatiotulvaa helpottamaan olemme koonneet tälle sivulle mahdollisimman paljon tietoa ja hyödyllisiä linkkejä liittyen uskontotieteen opintoihin Helsingin yliopistolla.

Uskontotiede Helsingin yliopistolla

HY:llä uskontotieteen opintosuunta toimii kahden eri tiedekunnan, teologisen ja humanistisen, tiedekunnan alaisuudessa. Teologisessa tiedekunnassa uskontotiede on osa teologian ja uskonnontutkimuksen kandi- ja maisteriohjelmia, kun taas humanistisessa tiedekunnassa uskontotiede kuuluu kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman ja kulttuuriperinnön maisteriohjelman alaisuuteen. Teologisen tiedekunnan ja humanistisen tiedekunnan uskontotieteen opintojen tutkintorakenteissa on jonkin verran eroja, joihin voi tutustua tarkemmin Weboodin opinto-oppaiden avulla.

Henkilökunta
Kuten oppiaine itsessään, myös HY:n uskontotieteen henkilökunta on jakautunut teologisen ja humanistisen tiedekunnan välillä. Teologisessa tiedekunnassa uskontotieteen professorina toimii Tuula Sakaranaho ja humanistisessa tiedekunnassa apulaisprofessorina toimii Titus Hjelm.

Koko vakituisen henkilökunnan vastaanotot löytyvät Topeliasta, Unioninkatu 38 E (poislukien Ilkka Lindstedt ja Teemu Pauha). Lisää tietoa uskontotieteen henkilökunnasta löydät täältä.

Opetus ja kurssitarjonta
HY:n uskontotieteen henkilökunta kokoaa sivuilleen lukuvuosittain epävirallisen listauksen opetuksesta. Tämän vuoden listauksen löydät täältä. Ajankohtaisimmat tiedot opetuksesta löytyvät kuitenkin Weboodista ja yksittäisten kurssien kurssisivuilta.

Huomaathan, että humanistisen tiedekunnan uskontotieteen opiskelijalla voi olla pakollisia opintoja teologisen puolella, ja toisinpäin. Teologinen tiedekunta myös tarjoaa humanistista tiedekuntaa laajemman kattauksen temaattisia opintoja, joita humanistisen tiedekunnan opiskelija voi liittää osaksi valinnaisia opintojaan.

Mythos ry

Mythos ry toimii linkkinä uskontotieteen oppiaineen ja opiskelijoiden välillä. Valvomme sekä teologisen että humanistisen tiedekunnan uskontotieteen opiskelijoiden etua. Jäseneksi toivotamme kuitenkin kaikki uskontotieteestä kiinnostuneet opiskelijat!

Tapahtumat
Mythos järjestää lukuvuoden aikana lukuisia erilaisia tapahtumia perinteisistä viini-illoista ja sitseistä mielenkiintoisiin keskustelupaneeleihin ja museoekskursioihin.

Joulukuussa järjestämme perinteisesti uskontotieteen oppiaineelle vuoden merkittävimmän juhlan, Puurojuhlan, jossa opiskelijat ja henkilökunta kokoontuu juhlistamaan kulunutta vuotta puurolautasten ja glögikupposten äärelle. Tilaisuudessa myös jaetaan gradupalkinnot opinnoissaan ansioituneille maistereille.

Keväisin henkilökunta ja opiskelijat kokoontuvat jälleen Etnoruokailun merkeissä. Tällöin käymme yhdessä illallisella jossakin Helsingin keskustan alueen ravintolassa.

Ajankohtaisimman tiedon tapahtumista saat Mythoksen Facebook-sivun ja sähköpostilistan (liittymisohjeet alempana) kautta.

Hallitustoiminta
Mythos toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi hallitustoimintaan tai hallituksen ulkopuoliseksi toimijaksi! Hallituksessa voit toimia esimerkiksi puheenjohtajana, sihteerinä, rahastonhoitajana, tapahtumavastaavana, opintovastaavana… Pestejä on monia ja toiminta monipuolista!

Uusi hallitus muodostetaan loppuvuodesta pidettävässä syyskokouksessa, jonka ajankohdasta ilmoitetaan jälleen Mythoksen Facebook-sivun ja sähköpostilistan kautta. Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää Mythoksen hallituksen toiminnasta, tai haluaisit esimerkiksi tulla vierailemaan kokoukseemme, otathan yhteyttä vuoden 2020 hallituksen puheenjohtajaan Siiri Virtaan sähköpostitse osoitteeseen siiri.virta@helsinki.fi.

Sähköpostilista
Mythos tiedottaa tulevista tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista sähköpostilistan kautta. Listalle siis kannattaa ehdottomasti liittyä pysyäksesi ajan tasalla Mythoksen toiminnasta!

Sähköpostilistalle pääset liittymään helposti: kirjoitat sähköpostiviestin viestikenttään pelkästään ”subscribe mythos-list”. Otsikkokenttä jää tyhjäksi. Viesti lähetetään osoitteeseen majordomo(at)helsinki.fi

Hyödyllisiä sivustoja

Helsingin yliopiston uskontotieteen oppiaineen nettisivu
Helsingin yliopiston uskontotieteen oppiaineen Facebook-sivu
Mythos ry:n Facebook-sivu
Mythos ry:n Instagram
Kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman, kulttuuriperinnön maisteriohjelman ja alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelman Facebook-ryhmä
Helsingin yliopiston uskontotieteilijöiden Facebook-ryhmä
Humanistisen tiedekunnan tiedekuntajärjestö Humanisticumin nettisivu
Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen (TYT) nettisivu